foto Tina Axelsson

Fredag 19/4 SPACE – Västerås Stadsbibliotek Lunchkonsert 13.00

Ullén/Bergman/Lund är en pianotrio baserad i Stockholm som spelar fri jazz som kanalisar den amerikanska frijazztraditionen såväl som nutida klassisk musik. Genom att kombinera rå kraft med en utsökt uppmärksamhet på detaljer, låter de tre musikerna varje ögonblick gnistra av möjligheter. I denna ljudliga rymd spelar varje rörelse roll!

Ullén, Bergman och Lund är alla betydande aktörer i den skandinaviska frijazzscenen och trion träffades först i sextetten Anna Högberg Attack, och har sedan dess spelat tillsammans i många konstellationer. Deras debutalbum Space släpptes av det amerikanska skivbolaget Relative Pitch Records den 4 mars 2022.

Lisa Ullén har varit frontfigur i sitt eget kvartett sedan mitten av nittiotalet och har hittills släppt över 30 album i sitt eget namn som pianist. Hon studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och genomförde vidare studier i jazz vid Chapel Hill, North Carolina, USA, EAM vid det elektroniska musikstudion EMS i Stockholm och Kungliga Konsthögskolan. Hon har arbetat i många år inom improvisation, fri jazz och samtida konstmusik. Ullén turnerar internationellt, både solo och i olika grupper.

Elsa Bergman studerade kontrabas i Trondheim, Norge, vid Sund Folkehøgskole och senare vid Musikkonservatoriets jazzavdelning. Sedan dess har hon arbetat i olika grupper inom fri jazz och improvisation. Släppte sitt solo-debutalbum A på sitt eget skivbolag 2021.

Anna Lund, är en frilansande trummis som arbetar i flera olika frijazz-, improvisations- och popkonstellationer som Ane Brun, Frida Hyvönen.

Lisa Ullen – piano.
Elsa Bergman – kontrabas.
Anna Lund – trummor.

Konsertscen: Hörsalen Västerås Stadsbibliotek, Biskopsgatan 2.
Datum: Fredag 19 April.
Tid: 13.00.

Entré: 150 kr, studerande 100 kr.
Medlemsavgift: 20kr/år.
Medlemmar som är 18 år eller yngre får alltid fri entré!

Tillgänglighet: God tillgänglighet: ramp finns i entrén, toaletter finns nära konsertplats, inga höga trösklar finns. Läs mer om tillgänglighet på denna sida: https://www.nyaperspektiv.se/news/?page_id=1105

Space -Lisa Ullén, Elsa Bergman, Anna Lund (Relative Pitch Records) ”The pianist has internalised the free jazz piano vocabulary, but she puts these tools together with the rigour and pacing of a serious composer, even if she’s creating on fly. A knock out.”
Peter Margasak, Complete communion at the Quietus .

“This is fearless music that thrives on communality.”
Nate Chinen, WBGO .

“… evolving into the perfect freedom of what a jazz piano trio could sound like: unleashed, nervous, disciplined, listening and full of energy.” Stef Gjissels, Free Jazz Blog, 4,5/5 .

” Space […] exhibits the type of free improvisation that is unpredictable and yet flows logically between themes and motifs.” Mike Borella, Avant Music News .

«Space» is not an album of a conventional free jazz piano trio and this trio never follows familiar routes. Maybe the time of the recording during the stressful era of human isolation and the feeling that every act – musical like other human acts – really matters, or the exquisite attention of the trio to detail makes it so special. Eyal Hareuveni , Salt Peaunuts .

“Propulsive and varied, the ensemble has a sound all its own.” Bill Meyer, Dusted Magazine .

“Best er kanskje likevel av- sluttende «Core». Denne åpner som en surrealistisk ballade, både ulidelig vakker og fascinerende foruroligende. Pustende rom og dvelende toner vikler seg snart inn i hverandre, før de tar til i energi, med et Thelonius Monk-kantete tilsnitt og en freidig, snublende fremdrift”. Chris Monsen, Klassekampen 4/5 .

“Things happen randomly, and sense emerges as an almost indescribable whole”. Paul Meldrano, Best of Jazz .

“Space is a careful and refined work with Lisa Ullén, Elsa Bergman and Anna Lund engaged in demonstrating that the language of music is a universal language, capable of being understood by everyone beyond any proposed genre”
Mario Ariano, Radioaktiv.

“Tempest” is the longest performance, and a very exciting one, with the musicians playing in a very dynamic manner, using an elastic sensibility and approach to keep the music in continuous motion, through episodes of cascading piano, and strong bass and drums or interludes of quiet, this is a fine demonstration of the trio’s considerable skills”.
Tim Niland, Jazz and Blues blogspot .

“Things erupt again on “the final piece, “Core”, a free/music piano trio at its best, who could ask for anything more?!?”
Bruce Lee Gallanter, DMG .