Vår 2013

Vårprogram 2013

Vårens program fortsätter med den andra delen i residensprojektet Re-Spaces (23-25/4). Ett unikt projekt som skapar förutsättningar för improvisationsmusiken att utvecklas. Lisa Ullén har valt deltagande musiker för vårens projekt:  Charlotte Hug (CHE), Joel Grip samt Magnus Granberg. Programstarten sparkas dock igång med hjälp av The Moth (11/3), en grupp som har kommit starkt de senaste åren och den 19/3 får vi möta Helena Wahlström och jazzkattsvinnaren Naoko Sakata i duoformat. Strax därefter går Leo Correia loss på en Brother modell LS-2125 på Västerås konserthus (23/3) Sy-metrisk musik utlovas! 2/5 ägnas åt en kväll för unga och aktiva i föreningen och våren avslutas med poetiska Silence Blossoms (21/5).

Välkomna! Tomas Nygren/producent

 

11/3 The Moth

The Moth startade som en helt akustisk duo för drygt tio år sedan, men över åren gjorde duon precis vad malar gör bäst; transformerades. Musiken hårdnar och tar nyfikna kliv in i den moderna klubbmusiken, självklart med ett helt eget perspektiv på vad klubbmusik kan vara och fortfarande med en fot kvardröjd i det impro-elektroniska finrummet. Det hela blir en Lynchesque resa in i en drömsk undergroundvärld där alla lagar och regler är upplösta. Man dansar med hjälmar på i gränslandet till det undermedvetna, i ett spegelhus eller i en surrealistisk mardröm, där någon plötsligt andas skrämmande tätt intill örat.

Erika Angell – röst, processing/elektronik

Martin Öhman – slagverk, processing/elektronik

 

Wahlström-Naoko-IMG_4044LL-500px

19/3 Helena Wahlström och Naoko Sakata

I sin strävan efter ett sant uttryck spelar de sig genom ett landskap av humor och galenskap. Med stora kontraster mellan glädje och sorg, intensitet och lugn, hopp och förtvivlan, inspirerar de lyssnarna att söka både inom och utanför sig själva. Deras repertoar är rotad i fri improvisation, vilket också uttrycks i deras ursprungliga kompositioner. Med spontanitet och renhet i sitt spel möjliggörs improvisationer som sträcker sig långt bortom ytan, hela vägen till kärnan.

Helena Wahlström – röst

Naoko Sakata – piano

 

23/3 Skräddarsytt – Leo Correia de Verdier

Sedan dess första uppkomst i det sena 1700-talet, har symaskinen blivit ett av världens mest populära musikinstrument. Varje dag skapar miljontals männiniskor musik med sina symaskiner, men få har tagit sitt musikerskap till en professionell nivå och presenterat den för en publik, kanske på grund av låg status av instrumentet? Med hjälp av modern teknik, datorer och sequencers har Leo Correia utvecklat symaskinsmusik i nya riktningar, och till en helt ny nivå. Modellen: Brother LS-2125, en traditionell elektrisk symaskin, ger ett ganska kraftfullt och smattrande ljud som förknippas annars med tyngre maskiner. Resultatet är fullt av strukturer, med skiftande rytmiska mönster och en ljudvärld rik på detaljer.

Leo Correia de Verdier – symaskin

konserten ges i samarbete med URUK www.uruk.se
OBS! Västerås Konserthus, lilla salen kl. 15.00 fri entré

 

joel-grip-perspectives2012

24/4 Artist in Residence RE-SPACES

Nya Perspektivs residensprojekt för improvisationsmusiken utmanar med konsert både i Västerås och Stockholm denna vår. Vi får möta bl.a. altviolinisten Charlotte Hug (CHE) som sätter virtuositet på sin spets med bl.a. sin “soft bow technique” som möjliggör upp till åtta stämmor samtidigt. Missa inte den unika möjligheten att höra dessa fyra välrenommerade musiker tillsammans! Detta är ett pilotprojekt som skapar kreativa förutsättningar för improvisationsmusiken att hitta nya uttryck och vägar. Residenset Re-Spaces är initierat av föreningen Nya Perspektiv och Lisa Ullén, konstnärlig ledare.

Charlotte Hug (CHE) – viola

Joel Grip – kontrabas

Magnus Granberg – klarinett

Lisa Ullén – piano

 

25/4 Artist in Residence RE-SPACES

Stockholmkonsert, Capitol, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm kl. 19.30

Charlotte Hug (CHE) – viola

Joel Grip – kontrabas

Magnus Granberg – klarinett

Lisa Ullén – piano

 

2/5 Avgrunden på Wild Card evening

möt bandet Avgrunden!

Box 2, Culturen, fri entré

Avgrunden sigill klar

 

victor granat: lead electric guitar & devices
cecilia ekenstierna: piano & synthesizers
daniel staaf: drums, percussions & additional guitars
johan hägglund: bass guitar, percussions & devices

http://avgrundenn.blogspot.com/

http://avgrundenofficial.bandcamp.com/

http://avgrundenn.soundcloud.com/

Avgrunden-882724_10152678971245483_1155588899_o

programmet uppdateras löpande på hemsidan!

———————–

 

 

21/5 Silence Blossoms

Silence Blossoms är en grupp som speciellt har arbetat med att ta in samtidspoesin in i improvisationsmusiken. I att tillvarahålla känsligheten, som gör improvisation ett sådant spännande format för uttryck, kan denna sedan struktureras med igenkännbara former i användandet av röst, melodi och texturer. Poesins hantverk uppbringar melodier som binder sig tillsamman med hypnotiska och tänkvärda ögonblick. Sam Andreaes folkliga kompositioner förankrar musiken och ger gruppen utrymme i rastlöst utforskande med kontrasterande teman såsom mörker, ljus, aggression, bräcklighet, smärta och glädje. Gruppen släppte förra året på Efpi records en samlingsskiva av liveakter gjorda de senaste åren och deras första studio skiva är planerad till mitten av 2013.

Sam Andreae – kompositioner, saxofon, röst, gitarr, elektronik

Gus Loxbo – kontrabas, gitarr, röst, såg

Hanna Olivegren – röst, synth

 

med reservation för ev. ändringar

Nya Perspektiv: Västerås alternativa musikscen!