Tillgänglighet

Fysisk tillgänglighet i konsertlokaler för personer med rörelse, hörsel eller synvariation.

Konsertplatser med enkelt avhjälpa hinder för tillgänglighet är: 

 • Klubb 19, Slottsgatan 19, Västerås [Karta, Eniro]
  Högt entrétrappsteg. Rullstolsramp finns. Toalett finns men är ej anpassad för personer i rullstol. Konsertlokalen har dock inga höga trappsteg utan möbleras med stolar. Elfordon är för skrymmande för lokalen (max bredd 90 cm). Dessa måste parkeras utanför på grund av utrymningsskäl.  Lokalen har ej hörslinga, men den kan installeras tillfälligt vid behov. Lokalen har ej utmärkta synleder men är å andra sidan inte så stor och inga höga trösklar finns. Hjälpsam personal finns dock alltid tillhands för att hjälpa besökare med olika tillgänglighetskrav. Anpassade parkeringsplatser finns i nära anslutning till entrén men kan vara upptagna på grund av att det är mycket folk i staden som använder parkeringen där. Parkeringen kräver avgift före 18.00. Lokalen brukar erbjuda tilltugg och kaffe etc till konserterna till lågt pris.

Konsertplatser som har god tillgänglighet och där taxi/färdtjänst lätt kan komma till entrén är enligt följande:

 • Karlsgatan 2, Hörsalen, Västerås [Karta, Eniro]
  (oftast i samarbete med Västerås Konstmuseum)
  Konsertlokal är i samma plan som toaletter och entré. Lokalerna är synnerligen anpassade för tillgänglighet.Toaletterna är nära konsertlokal, är modernt utrustade och synnerligen anpassade. Speciellt anvisade (reserverade) platser för rullstol eller anpassade elfordon finns alltid på varje konsert. Speciellt anpassade parkeringsplatser finns nära entrén. Parkeringen kräver avgift före 17.00, ingen avgift efter 17.00. Ett café finns nära konsertlokalen. Tänk på att caféet ibland kan stänga tidigare.
 • Västerås Konserthus, Kopparbergsvägen 1, Västerås [Karta, Eniro]
  Uteslutande konserter i lilla salen.  Entrén, försedd med ramp, finns till höger om den stora entrén (ca 15m). Konsertlokalen nås via modern hiss där finnns också toaletter som är anpassade. Lokalerna är synnerligen anpassade för tillgänglighet,  med undantag för att konsertlokal nås via hiss. Anpassade parkeringsplatser finns i närheten (på parkeringsplatsen mittemot konserthuset, ca 30m) till entrén. Parkeringen kräver avgift.
 • Hörsalen, Västerås Stadsbibliotek, Biskopsgatan 2, Västerås. Konsertlokal är i samma plan som toaletter ocn entré. Lokalerna är synnerligen anpassade för tillgänglighet, de har avgift. Toaletter är anpassade och nära till konsertlokal. Speciellt anpassade parkeringsplatser finns på Vasagatan i anslutning till biblioteket. Parkeringen kan kräva avgift vid längre parkeringstider. Ett café finns nära konsertlokalen. Tänk på att caféet ibland kan stänga tidigare (för konserter på kvällen).

Andra konsertlokaler än dessa ovan kan ha varierande tillgänglighet, men om du kontaktar oss i förväg kan vi alltid ta hand om dig på bästa sätt allt utifrån dina behov. Kontakt via e-post finner du längst ner på denna sida.

I anslutning till konsert finns det alltid personal som kan hjälpa dig  t.ex. med synvariation till plats.

Behöver du hörselslinga? anmäl att du kommer!

För dig med hörselvariation behöver vi få veta att du vill komma två veckor innan aktuell konsert för att kunna anpassa konserten för detta. Detta behövs för att vissa konserter framförs utan mikrofonupptagning och behövs då fungera i en hörselslinga. Kontakt via e-post finner du längst ner på denna sida.

Alla konsertplatser har dock inte möjlighet att erbjuda hörselslinga, men om du meddelar oss i god tid innan att du vill lyssna på konserten så ska vi göra vårt bästa. T.ex. att dokumentera den i digital form  så att du kan ta del av den. Vid en sådan förfrågning kommer ett lyssningsexemplar att distribueras digitalt. Konstnaden för detta blir den samma som för en entréavgift, vilken betalas i förskott till vårt bankgiro. Krav på intyg för  funktionsnedsättning behövs för denna tjänst. Kontakt via e-post finner du längst ner på denna sida.

Personer med ökad hörselkänslighet

Personer som har ökad hörselkänslighet, yngre barn eller personer som har drabbats av olika grader av tinnitus rekommenderas att ta med hörselproppar/hörselskydd, speciellt vid olika former av elektroniska ljudkällor. Ljudet ifrån konsertplatsens högtalaranläggning kan ibland, beroende på konsertens karaktär och lyssningsplatsen, skapa  en ansträngande situation för personer med ökad hörselkänslighet.
Personer med så pass hög känslighet att de inte kan gå på konserten kan precis som de med nedsatt hörsel (någon form av redogörelse gäller) kunna erbjudas inspelningar av tidigare konserter enligt ovan.

Föreningen mäter frekvent själva att ljudnivåerna inte överskrider normerna enl. socialstyrelsen.  För konsertljud där endast vuxna deltar max genomsnitt 100dB/115dB korta toppar, blandad publik vuxna/barn genomsnitt 97dB/110dB korta toppar. Konsertljudet är nästan uteslutande anpassad för blandad publik.

Konserter med blandat publik: föräldrar med medtagna barn uppmanas att ta med hörselskydd (ej öronproppar, då de gärna petar ut dessa) om de är yngre än 13 år då ljudgränsen för dessa är lägre (max 97dB genomsnitt).

Tillgänglighet i digitala media och på internet.

Många konserter som har genomförts har spelats in på senare år och är tänkta att bli tillgängliga via internet på olika sätt. Publik som är i fokus för behov av tillgänglighetslösningar kommer att kunna få ta del av utbudet på ett utökat sätt än flertalet som kan ta sig till konserterna, till största delen beroende på olika upphovsrättsliga licenser. Vissa konserter är dock bl.a. tänkta att sändas i radio.

Du kan lyssna på ett flertalet smakprov ifrån våra konserter på vår lyssna-sida här >>>

Några filmer som vi har gjort finns också på på vår YouTube-kanal här >>>

Vissa konserter har också sänts via TV (Öppna Kanalen) eller Radio (www.sverigesradio.se/p2 ).

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om du vill ha senaste information.

Gå hit för att anmäla dig till vårt nyhetsbrev >>>

Konserter med starkt blinkande ljus.

Vissa konserter har ibland ljus som rör sig och ibland blinkar. Oftast presenterar dessa konserter artister inom dansmusikområdet.
Dessa konserter brukar dock endast arrangeras sist på en konsertkväll där det är flera artister under kvällen och endast 1-2 gånger per år.

Kontakta oss gällande tillgänglighet!

Kontakta oss via e-post gällande tillgänglighetsfrågor här:

tillganglig snabel-a nyaperspektiv.se

på grund av skräppost så måste du enligt ovan ersättasnabel-a med @ för att kunna e-posta.

observera att: denna e-post gäller endast tillgänglighetsfrågor, övrig e-post som skickas till den kommer att ignoreras eller behandlas som skräppost!

note that: this e-mail concerns questions regarding disabilities and access to concert venues, all other mail sent to this will be ignored or treated as spam!

Vi hälsar dig varmt välkommen till Västerås tillgängliga alternativa musikscen!

Nya Perspektiv: Västerås alternativa musikscen!