Sommar 2013

Sommarprogram 2013

risochros_8140-small

Ris&Ros på Norbergfestivalen 25 – 27/7

Gruppen Ris&Ros var ursprungligen sammansatt av Nya Perspektivs producent Tomas Nygren som ett projekt att länka samman rumslig konstmusik och tidslig improvisationsmusik inom de elektroniska uttryckssätten. Projektet blev väldigt lyckat och gruppen arbetar nu bla. under skivbolaget Schhh (första skivan “No Service släpptes under hösten 2012) och har haft ett antal konserter sedan starten.

Det jag verkligen gillar med denna skiva är hur två ganska skilda musiker/ljudkonstnärer tillsammans undersöker vilka gränser de tillsammans reser – utifrån vana och konvention – och hur de då ska hantera dem. De närmar sig ytterkanterna, kryper tätt på varandra, friktion är ju också en rumslighet. Och av bara farten växer abstrakta ljudskulpturer fram för lyssnaren att föreställa sig.

Den magnifika ”Drizzling” har en droppkropp som samtidigt rör sig och förångas. Hör där ett fynd bland alla ljuden och verktygen de har gemensamt. För att inte tala om det retfullt rytmiska knäppljudet som öppnar sista stycket, ”Cold Coffee”. Nästan som en tillbakalutad minnesbild av en jazzlåt. Den sprätter vidare bland grusigt knaster och gnissel på låg nivå. Kvar dröjer tempot i mina öron och cymbaler, elektronik, långdragna toner må vara hur impressionistiska som helst, men varje ljud är smittat av öppningen. Som en självklarhet suckar en signal en litet trött rytmisk serie mot slutet. Enklare har jag inte hört på länge. Thomas Millroth soundofmusic.nu

Ris & Ros har arbetat med att utveckla sin ljudbild och förfinat sitt sound med sammansatta komplexa texturer och ingångar. Karaktären har senare dragit åt mer kraftigare karaktärer som noise och powerelectronics/EAM.

Ett spännande och fruktbart möte mellan olika domäner som låter sig inspireras av varann!

Jakob Riis – Laptop/processing

Ann Rosén – elektronik/processing

http://www.schhh.se/

http://www.sonicescape.net/

 

 

Nya Perspektiv: Västerås alternativa musikscen!