Höst 2013

Info:

För konserter, om inget annat anges:
Konsertlokal: Box1, Box 2 eller Box 3, Culturen, sintervägen 6, Västerås

Konserttid: 19.00
Entré: 70kr. Stud. 40kr (sänkt entré!)
Entré med medlemskort: 50kr. Stud. 20 kr (sänkt entré!)
bli medlem! endast 20 kr
medlemmar som är 18 eller yngre: fri entré!
Endast kontantbetalning i entrén!

 

Proyecto Intercambio 12/9

intercabio-small
OBS! Missionshuset på Vallby Friluftsmuseum i Västerås karta
kl. 19.00 torsdag den 12 september 2013

 

Proyecto Intercambio
ett unikt svenskt – sydamerikanskt samarbete

Stockholms Saxofonkvartett i samarbete med The TAKY Contemporary Ensemble: två ledande ensembler inom den nutida konstmusiken. Boliviansk musik har en stark och lång folkmusikalisk tradition. Denna har också på olika sätt präglat den nutida bolivianska konstmusiken och dess interpreter. Vi får som publik ta del av det nära samarbetet mellan de bolivianska och svenska tonsättarna och musikerna och deras erfarenhetsutbyte, som tar sig uttryck i den musikaliska gestaltningen av de nya verk som skrivits för ensemblerna. De har själva valt tonsättare från olika generationer och med olika estetiska uttryck. Dessa är Ylva Q Arkvik, Catharina Backman, Gastón Arce Sejas, Maria Teresa Gutiérrez och Daniel Alquizaleth Ramirez. Ensemblerna kommer att spela både tillsammans och var för sig.
Så här skriver tonsättaren Ylva Q Arkvik om projektet: ”Jag har bott och besökt Sydamerika i flera omgånger under de senaste 10 åren och har länge tänkt på att få till ett samarbete mellan Sverige och Bolivia som är det mest fascinerande land jag besökt. Vid en av mina vistelser där träffade jag ett antal bolivianska tonsättare och vi hade ett mycket intressant möte då vi spelade musik för varandra och samtalade. Att kombinera svensk och boliviansk konstmusik i en konsert är en idé som växt fram med tiden och nu var det dags att göra slag i saken. Jag kontaktade Stockholms Saxofonkvartett som blev mycket intresserade av att delta i detta projekt. Jag inledde också en kontakt med dirigenten och tonsättaren Gastón Arce Sejas, ledare och grundare av TAKY Contemporary Ensemble. Syftet med projektet har varit att framföra nyskriven boliviansk och svensk musik i både Sverige och Bolivia. Vi besökte Bolivia i våras och höll seminarer och konserter. Nu är det TAKY som besöker Sverige för seminarier och konserter här. Boliviansk nutida konstmusik har oss veterligen inte framförts i Sverige tidigare, och spridningen av svensk nutida konstmusik i Bolivia är sannolikt begränsad. Proyecto Intercambio vill bana nya vägar för den nutida konstmusiken.

Konsertprogram

Stockholms Saxofonkvartett:
Matias Karlsen Bjørnstad, sopransaxofon
Leif Karlborg, tenorsaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Per Hedlund, barytonsaxofon

Taky Contemporary Ensemble:
Sofia Ayala, Mezzosopran
Andre Cusicanqui, Oboe
Andrés Gúzman, Clarinet
Miguel Pereira, Cello
Mariana Alandia, Piano

SSK

Stockholms Saxofonkvartett framför:

Maria Teresa Gutièrrez Vargas: Fiesta
Catharina Backman: Kinderlied V
(Cancion infantil)
Daniel Alquizaleth Ramirez: Asthral
Ylva Q Arkvik: Ryck
Gastón Arce Sejas: Tres Danzas Aymaraz
Taky Contemporary Ensemble framför:

Ylva Q Arkvik: Dimmor
Catharina Backman: Postales Negras
Gastón Arce Sejas: K’ullku Punku
(The Narrow Gate)

 

Stockholms Saxofonkvartett har specialiserat sig på svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner och avancerad elektroakustisk musik – kvartetten har fått sig tillskrivet mer än 500 verk. Deras sätt att arbeta har snabbt utvecklat deras stil och skicklighet och de tillhör våra absolut främsta interpreter på sitt område. Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. Stockholms Saxofonkvartett består av: Matias Karlsen Björnstad, Jörgen Pettersson, Leif Karlborg och Per Hedlund

The TAKY Contemporary Ensemble was founded in the end of 2008 by three of the actual members (Gastón Arce Sejas, Sofía Ayala and Mi In Chon), as an alternative group to perform and defund contemporary music from Bolivian and other Latin-American composers. Since that moment TAKY’s activity has been intense; performing concerts mainly in the La Paz scene and in other Bolivian cities. In 2010 they were invited to play in the 8th. International Classic Contemporary Music Festival in Lima, Peru and, in 2011 they got their first European tour, playing in Madrid, Berlin (“Crescendo-Musikfestwochen der UdK”) and Torino (Antidogma Festival). They have premiered first performances of works by young Bolivian composers as Patricia Bedregal, Annatar, Daniel Alquizaleth, Juan Pablo Aranda and Andrés Guzmán Valdez, as well as music by other well known authors like Alberto Villalpando, María Teresa Gutiérrez, Oscar Kellemberger, Javier Tapia and Gastón Arce Sejas. TAKY has also played works from 20th. century great composers as Stockhausen, Cage, Donatoni, Maderna, Riley, Feldman and Piazzolla among others.

Arrangör: Nya Perspektiv, ABF i Västerås

abf-loggasmv

kur

 

 

Västerås Kulturnatt Lördag 21/9 19.00 – 23.00


19.00 – 19.40
 Skapa en synth med enkortsdatorn Raspberry Pi, Presenteras av Sten-Olof Hellström

I somras arrangerade vi en spännande workshop (under Norbergfestivalen) i att göra sitt egna fristående DIY (Do it Yourself!) musikinstrument med Raspberry Pi kombination med Arduino. Vi får en inblick hur workshopen var upplagd och i hur själva synthen funkar.

WRKSHP-inverted-500px Sten-Olof-Hellstroem-HR_270713_PIH_8423

http://www.records.schhh.se/SE3JQ13001HELLSTROM_BOWERS.html

20.00 – 20.30 Global Barbie en Stand Up performance med Susanne Thorstensson

Global Barbie ingår i en serie av verk under projektnamn Barbie Me. Susanne Torstensson bildar olika identiteter på Internet och lever i virtuella samhällen som en antropolog som undersöker en främmande kultur. BarbieMe äger rum på communities och i 3d världar online som knyts samman med bloggar och webbsidor. Delar av projektet manifesteras ”offline” i bokform eller på konstutställningar med object/skulptur, performance/video/foto, etc

global-barbie-bild-1-small
Global Barbie

http://www.susannetorstensson.se/

21.00 – 21.40 Rikard Lindell: forskare, programmerare och musiker med konstnären Agneta Pauli

>>> sound cloud
>>>
 Mälardalens Högskola

avatars-000012120629-u5bv92-t500x500
ca 22.10 – 23.00 Cube: är Moneeo-konserten där två vita kuber står i centrum. Kuberna är musikinstrumenten, men även projektionsyta för mappade videoprojektioner i synk med musiken. Cube: är en visuell konsert med filmiska elektronlandskap och beatbaserade klanger.

Moneeo_Cubes
Moneeo med: Cube

http://www.moneeo.com/ 

 

Gunillasson/Jensson + Lindha Kallerdahl

gunillasson-2012-small

Onsdag 2 Oktober (dubbelkonsert)

Här vi höra duoformatet av västeråsgitarristens senaste projekt. Hilmar Jensson kunde höras senast på Perspectives festivalen tillsammans med Thymeshift.
Thomas Gunillasson gitarr/processing
Hilmar Jensson gitarr/fx

http://www.hilmarjensson.com/

 

kallerdahl-CMYK-small

Röstvirtuosen Kallerdahl återkommer i ett koncentrerat format som man kan hitta spår ifrån hennes skiva GOLD. Musikaliskt, modigt, medveten!
Lindha Kallerdahl röst (solo)

http://lindhakallerdahl.com/

Angharad/Dimitra/Axel/Henrik + MonoMono

Torsdag 24 Oktober (dubbelkonsert)

AngharadDimitraAxelHenrik-CMYK-small

Obs! Västerås Stadsbibliotek Hörsalen

Angharad/Dimitra/Axel/Henrik:
En skör, tunn väv av klanger och brus från glas, cittra, trumpet och violin breder ut sig i ett skimrande ljudlandskap med plötsliga insatser av tung, fysisk elektronik. En nyansrik musik där var och ens unika uttryck ges plats i lyhörda ensembleimprovisationer av världsklass. Nyanserat och skiftande. Dynamiskt, plötsligt, närvarande!
Angharad Davies (GRB) violin
Dimitra Lazaridou Chatzigoga (GRC) cittra
Axel Dörner (GER) trumpet
Henrik Olsson (SWE) slagverk/elektronik

Mono-Mono-IMG_3690-CMYK-small

MonoMono: är en trio som på scen och skiva arbetar med text-ljudkompositioner. Vi är intresserade av den svenska text-ljudtraditionen som vi på olik vis vill utveckla. Vi arbetar med cello, interaktiv elektronik, text/röst samt ljus och olika typer av projektioner. MonoMonos CD ”ADSR” fick nyligen priset ”Nutida Sound” som tilldelades 2011 års ”intressantaste skivor inom den nyskapande musiken” av tidkskriften ”Nutida Musik”
Lars Carlsson elektroniska klanger
My Hellgren cello
Fredrik Nyberg röst/text

 

Rated-X

Torsdag 31 Oktober

RatedX-press-small

Sparsmakad och lyrisk musik som plötsligt skenar iväg som ett trasigt TV-spel och krackelerar i en vägg av ljud. Improviserade ljudlandskap, stenhårda grooves och vackra samplingar. Smakfullt sammansatt av tre starka individer som visar att summan är större än de enskilda delarna… RatedX är en trio som utforskar & upptäcker musiken i samma stund som den skapas och utmanar publiken till en upplevelse utöver det vanliga. Dessa utforskande, allvarliga, roliga, intressanta, spännande musiker med bas i Göteborg har slagit sig samman i RatedX för att skapa ny musik i gränsländerna mellan jazz/rock/electronica/konstmusik…
Johan Björklund trummor
Patrik Ehrnborg gitarr, elektronik
Mike Lloyd trumpet, elektronik

https://soundcloud.com/ratedx

 

Klangsuche + Water Boogie System

Torsdag 7 November (dubbelkonsert)

scholtz-CMYK-small norelius-CMYK-small

 

Klangsuche:
En fantastiskt möte mellan två av samtidsmusikens intressantaste artister. De har tillhört det svenska avant-gardet de senaste 40 åren och har inspirerat kommande generationer för musikens frihet, uttryck och kraft. Vi är mycket glada för detta nya projekt, tag plats och njut!
Lise-Lotte Norelius elektronik/processing
Kristine Scholz preparerat piano

SONY DSC

Water Boogie System:
Deras musik bjuder in publiken till en surrealistisk värld som rymmer både humor och allvar. Vackra melodier möter säregna texter och vridna harmonier, och deras musik byggs från minimalism till explosioner av rå adrenalin. Kompositionerna rör sig obehindrat mellan välarrangerade partier och fria delar som får ljuda och oljuda efter behag. Även dans och en mindre herrkör kan förekomma. Water Boogie System bjuder med lyssnaren på en resa till rymden, från första ton till sista skrap.
Jonathan Albrektson piano/nord stage
Karin Verbaan röst/fx
Viktor Reuter kontrabas
William Soovik trummor

 

 

 

med reservation för ev. ändringar

Nya Perspektiv: Västerås alternativa musikscen!