28/5 Stockholms Saxofonkvartett

Tid: 18.00
Plats: Karlsgatan 2, Hörsalen

fri entré

Stockholms Saxofonkvartett, som består av: Per Hedlund, Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Björnstad och Leif Karlborg, har specialiserat sig på svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner och avancerad elektroakustisk musik – kvartetten som bildades 1969 av Sven Westerberg har fått sig tillskrivet mer än 500 verk.

En röd tråd i deras verksamhet är ett nära samarbete med svenska och utländska tonsättare, liksom blivande kompositörer, framför allt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kvartetten håller seminarier, deltar i konserter och samarbetar även med konstnärer i andra genrer än den egna.

Deras sätt att arbeta har snabbt utvecklat deras stil och skicklighet och de tillhör våra absolut främsta interpreter på sitt mycket omfattande område. Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. De framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus. Deras förmåga att väcka intresse för nutida musik kommer allt fler tillgodo även i deras egen studio i Stockholm.

Under kvällens program framförs bl.a. verket Bredvid (2015) av tonsättaren Ann Rosén, ett beställningsverk ifrån Nya Perspektiv, i samarbete med KOMPFEST-festivalen 17-18 April.

 Om Ann Roséns Bredvid (2015)

Ann-Rosén1

Jag har arbetat med Stockholms Saxofonkvartett ett flertal tillfällen och när vi senast repeterade ”Elkonflikt” frågade Matias Karlsen Björnstad om jag inte ville göra ett solo. Idéerna började genast att snurra runt i mitt huvud och efter ett tag tonade bilden fram av Matias sittandes i en sandlåda med hink och spade.  Men han var inte ensam utan där fanns även Jörgen Pettersson fullt upptagen med att anlägga ett nytt köpcentrum bredvid Matias vikingaskepp!

”Bredvid” blev till ett dubbelsolo och börjar utifrån samma idéer som ”Elkonflikt”  med fryslåde-syntar kopplade till saxofonerna som samspelar och svara på både den kopplade saxofonen och det som går ut i högtalarna. Det uppstår en slags modulerad  och fördröjd rundgång som går att spela med. ”Bredvid” handlar till skillnad från ”Elkonflikt” inte om sammanvävda skeenden utan om parallella processer som ibland berör och interagerar med varandra men oftast går sina egna vägar vagt medvetna om varandra i ögonvrån, man leker helt enkelt bredvid varandra!

annrosen.se

JP+MKB

Matias Karlsen Björnstad, t.v. och Jörgen Pettersson t.h.

läs mer om Stockholms Saxofonkvartett: 
http://www.saxofonkvartetten.se