18/9 Ensemble Makadam med Ann Rosén på Västerås Konserthus

ensemble_makadam
Ensemble Makadam

Konsertlokal: Västerås Konserthus, Lilla salen, 19.00, entré 50kr
obs! Ingång till höger av stora ingången, ingången är märkt: lilla salen

biljetter köpes i Turistbyrån i Västerås direkt innan konserten, eller ticnec på nätet se länk:
http://www.ticnet.se/event/ensemble-makadam–anna-rosen-biljetter/331321

 

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck. Ensemblen samarbetar med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

Ann Rosén (Syntjuntan) använder en metod att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer där musikerna, genom rörelser som sträcker och släpper  pänningen i materialet, styr ljudfiler och processer som hon arbetar med i datorprogrammet Max/MSP. Verket uruppförs våren 2014 och konserten inleds med en avdelning där vi klipper och klistrar i verk av Franz Schubert och hamnar i ett ”Schubert-bad”

Syntjuntan

Medverkande
Sara Sjödahl – piano, dragspel
Anna Lindal – violin
Elsbeth Bergh – viola
Kristina Lindgård – cello,

Ann Rosén – elektronik/komposition

FranzSchubertC1821
Franz Schubert

Anna Lindal har studerat för Sven Karpe i Stockholm och för Aida Stucki i Schweiz. Hon medverkade länge i den fransksvenska stråktrion Trio des Lyres som profilerade sig med spännande programkombinationer vid konserter över hela Europa. Åren 1983-2001 var hon konsertmästare i Stockholms Filharmoniska Orkester. 2002 fick hon en gästprofessur vid Kungliga Musikhögskolan med övergripande ämnesansvar för stråkinstitutionen och 2006 blev hon utsedd till prorektor på. Sedan 2008 är hon dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.
Det egna konserterandet har ingalunda lagts på hyllan. På senare tid har hon varit solist i Anders Hillborgs violinkonsert med Bergens Filharmoniska Orkester, i Marie Samuelssons violinkonsert med Kungliga Filharmonin och i Alban Bergs violinkonsert och Unsuk Chins violinkonsert med Norrlandsoperans Symfoniorkester. Hon har framfört och spelat in många verk ur den nutida repertoaren och flera tonsättare har skrivit verk direkt för henne.
Anders Hillborgs violinkonsert finns på CD (på Ondine) med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen.
Utöver allt detta är Anna en förträfflig fri improvisationsmusiker.

Elsbeth Bergh kommer från Vargön och studerade vid Örebro musikpedagogiska institut. Hon studerade vidare i Köpenhamn och flyttade sedan till Stockholm där hon under många år spelade i Radioorkestern. Hon har medverkat vid ett flertal cd-inspelningar med Gotlandskvartetten och senare Sonanza- ensemblen för nutida musik, som hon blev medlem i 1987. Sonanza fick 2009 års Grammis i genren klassisk musik.
Elsbeth har ett varmt intresse för teater och har medverkat som musiker i uppsättningar på Orionteatern och Jordcirkus. Sedan hon flyttade till Göteborg 1995 har kammarmusiken mer och mer tagit överhanden. Som medlem i Gestaltensemblen har hon framfört en scenisk konsert, ”Café Terezin”, med musik skriven i koncentrationslägret Theresienstadt under andra världskriget. Den har spelats i Stenhammarsalen återkommande sedan 1998 som en del av Göteborgs konserthus ungdomssatsning. Barockmusiken ägnar hon sig åt så mycket som möjligt, både med Corona Artis och med den nystartade ensemblen Karlsson Barock.

Kristina Lindgård är en jämtländsk cellist som efter studier i Stockholm jobbade i Musik i Västs ensemble Corona Artis mellan åren 1992-2006.
Tillsammans med dem har hon gjort många konserter, med bl.a Dan Laurin och Andrew Manze, runt om i Sverige men även på Grönland och Ostindiefararen i Cadiz.
Hon har turnerat med Concerto copenhagen och Drottninholms barockensemble.och spelat flertal operor på Drottningholm.
Här i Göteborg så ligger just nu Karlsson barock varmt om hjärtat. Operasällskapet Utomjordiska är också en given favorit.
Kristina spelar gärna nyskriven musik. Under hösten 2010 var hon med i en uppsättning med Gagego!

Sara Sjödahl är utbildad på musikhögskolorna i Malmö och Göteborg. Hon har medverkat i gränsöverskridande projekt som den sceniska konserten “café Terezin” på Göteborgs Konserthus, “Accordance” med Dansgruppen Rytmbá” och Ika Nord i Riksteaterns regi. Hon spelar kammarmusik med medlemmar ur Göteborgssymfonikerna i olika konstellationer och har arbetat på Musikhögskolan i Göteborg som lärare i musikalisk instudering. Hon har arbetat tillsammans med professor Gunilla Gårdfeldt i hennes forskningsprojekt som pianist och musikaliskt ansvarig. I Musik i Västs regi har hon turnerat, initierat och satt upp en mängd olika musikföreställningar för barn. Hon är medlem i kabarégruppen Tappra mödrars kapell som framför eget material. Högt och lågt eller som hon presenteras som medlem i Tappra mödrars kapell… klassisk pianist med dragning åt det lössläppta spelet som har slagit an tangenterna på både finkulturens konserthus och suspekta syltor.

Ann Rosén ursprungligen utbildad som skulptör på Konstfack har varit verksam som ljudkonstnär och tonsättare sedan 90 talet. De senaste åren har komponerandet tagit större fokus oftast i kombination till egentillverkade elektroniska musikinstrument. Hon är på senare tid också känd i projektet syntjuntan som 2013 fick manifestpriset för bästa experimentella skiva.
I Ann Roséns ljudvärld är olika ljud som knaster, sprak ,brus och elektroniska artifakter vanligt förekommande, men också rumsliga landskap som tillkommer via olika programmeringar och synteser som skapas i realtid. Många gånger finns visuella inslag av design, apparatur och material innovativt integrerat i hennes framföranden.

http://makadam.info

http://www.annrosen.se