Nya Perspektiv / Thymeshift Elektronix under inspirationsdagen “Digital Arena”

Ditigal Arena-3299857_1200_675

Den 3 Juni deltog Johan Björklund som representant för Nya Perspektiv / Thymeshift Elektronix under inspirationsdagen “Digital Arena” på Aros Kongresscenter i Västerås.
Under dagen presenterades vårt workshop-projekt “Öppna öron” för deltagarna som kom från skolvärlden i Västerås (från förskola till högskola) men också från näringslivet (t.ex Microsoft och Bombardier).
Presentationen togs emot mycket väl och väckte frågor både under presentationen, men även informellt under lunch och kaffepaus.
Johan deltog även i en workshop där de medverkade fick samverka och diskutera om digitala hjälpmedel i skolan och samhället.

Info om dagen från arrangören:
Västerås skolverksamheter är en av de ledande kommunerna inom det digitala lärandet. Många lärare har utvecklat nya arbetssätt som främjar elevers lärande.
För att fler ska kunna ta del av dessa arbetssätt behöver vi hitta nya former för att dela och sprida goda exempel.
Vi har nu startat ett utvecklingsprojekt med stöd från Vinnova med syfte att skapa en digital arena där vi vill samla den främsta pedagogiken.
Vi bjuder nu in aktörer från Sveriges kommuner och landsting, skola, högskola, näringsliv och föreningsliv till ett första inspirationsmöte.
Syftet med mötet är att samla erfarenheter och visioner som kan ligga till grund för vår behovsinventering.

mer info om Digital Arena >>>

 

Posted in Projekt, Utbildning | Comments closed

Sommar 2014

Nya Perspektiv tar nu sommaruppehåll i Västerås.

 

Höstprogrammet 2014 kommer att släppas i Augusti.

Tänk på att du kan alltid anmäla dig till en av våra workshops/kurser. Då vi får in tillräckligt många anmälningar skapar vi ett kurstillfälle!  läs mer >>>

ha en skön sommar!

Tomas Nygren / producent

Posted in Program, Projekt, Utbildning | Comments closed

24/4 Trophies (ITA,JPN,AUS)

24/4 Trophies

trophies-IMAGE5

Det är ingen tvekan om att den italienskfödde röstmusikern Alessandro Bosetti står för ett eget genuint uttryck inom den nutida musiken idag, då kanske främst inom improvisationsscenen, men även inom ett större område såsom poesi och konstmusik. Kanske beror det starka uttycket av dess genrelöshet som bryter sig ut och låter sig vara nyskapande. I hans grupp Trophies medverkar den japanske gitarristen och samisenvirtuosen Kenta Nagai som på ett precist sätt skapar en harmoni med de tal-formationer som Bosetti konstruerar. Med Tony Bucks pulserande och texturella trumspel uppkommer ett samspel med de loopbaserade ordfragmenten. Tony Bucks tillhör en av de främsta trumslagarna idag medverkande i grupper som the Necks och i samarbeten t.ex. med John Zorn, The Ex osv.

Alessandro Bosetti – voice/electronics (ITA – GER)
Kenta Nagai – guitar, fretless guitar (JPN – USA)
Tony Buck – drums (AUS)

” … In the work of composer Alessandro Bosetti, the gap between music and speech gets a lot smaller. Both in his solo music and with his trio Trophies, he explores what he calls “repetitive speech-loop forms.” Frequently, this involves him recording people either reading lines or speaking extemporaneously, then transposing the recordings into written music. Often, Bosetti then speaks the same words himself in conjunction with that music. On his latest solo CD Royals and Trophies’ new album Become Objects of Daily Use (both released by Polish label Monotype), he constantly questions the roles of music and speech: whether they convey literal meaning, act as pure sound, or do something in between … Marc Masters – Pitchfork >>>

What Alessandro Bosetti is doing is truly new—and in an era of revisionism, that’s saying quite a lot. Kurt Gottschalk >>>

Jag vet inte om jag har uttryckt mig tydligt eller ens tänkt ordentligt, då jag följt mina rysningar längs ryggraden ner i ryggbastet, då skivan snurrat. På ett egenartat sätt har avantgarde och tradition, impro och melodi smält bort för att på detta sätt återuppstå. Och stundtals blir jag så hänförd att jag reser mig upp och utropar: Lazarus! Men besinnar mig genast, eftersom jag därmed blivit precis så pretto, som jag inte tyckte orden skulle vara. Återuppståndelse hör till religionens värld. Det här är större! Fan, nu är jag där igen!! Strunt i religionen och antiteserna – det här är skitbra. Kort och gott. Punkt!!
Thomas Millroth om Throphies senaste skiva >>>

http://www.melgun.net

http://tony-buck.com

Kenta Nagi (youtube)

Posted in Program | Comments closed

27/3 Linda Olah + Pär Thörn / Ida Lundén

DUBBELKONSERT!

Linda Olah solo

Plats: Box 2, Culturen
Tid, 27 Mars. kl. 19.00
Entré: 70 SEK / Stud 40 SEK

med medlemsrabatt: 50 SEK / Stud 20 SEK
Medlemsavgift: 20 SEK/år

Solo (9)_0

Linda Olah‘s arbete med soloröst och elektronik initierades för att upptäcka djupet och sårbarheten hos en enda stämma. Varje improvisation och komposition härstammar från den akustiska rösten och några av kompositionerna förblir också akustiska, medan andra utökas med elektronik. Röstklangen utsträcks, utvidgas i Linda Olah’s elektroniska bearbetningar. Genom utforskandet och att utnyttja det stora utbudet av spektra som rösten tillför musiken skapas ett mångsidigt men precist uttryck i de kompositioner som scener av olikfärgade landskap leder oss genom hennes närvaro.

Linda Olah har en bred erfarenhet av att arbeta med musik och improvisation, i både professionella sammanhang och i utbildning. 2007 påbörjade hon sin Bachelor-utbildning på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg som en av de yngsta eleverna som någonsin antagits till jazz-programmet, senare fortsatte hon med ytterligare musikstudier vid musikkonservatoriet i Paris; (Conservatoire National Supérieure de Musique et Danse de Paris).

Linda är en välrenommerad sångerska och har fått flera prestigefyllda stipendier och priser, några av de senaste är SEB’s stora musikstipendium för lovande musiker samt Kungliga Musikaliska Akademiens stora Nationella stipendium. Vid sidan av hennes utbildning har hon varit aktiv inom flertalet musikaliska konstellationer och grupper med vilka hon har turnerat och spelat med i bland annat England, Australien, Indonesien, Ungern, Kroatien, Västindien och Frankrike. Under dessa utlandsturnéer har hon spelat på scener som bl a Operahuset i Sydney, Centre Georges Pompidou, Le Louvre och Cite de la Musique i Paris, Nefertiti i Göteborg och Stadshuset, Fasching, Glenn Miller Café och Nalen i Stockholm. Linda har nyligen tagit sin masterexamen med inriktning musiker/improvisation vid Högskolan för Scen och Musik.

https://soundcloud.com/linda-olah

Pär Thörn / Ida Lundén

R_ParThorn_IdaLunden

Poeten Pär Thörn och komponisten Ida Lundén presenterar en text-ljud-komposition om bokstaven ‘r’. En associativ resa genom Skaraborgs län, en retrospektiv över revolutionära rörelser och vår tids registrerade varumärken. På en formmässig nivå rör sig verket mellan repetitiv uppläsning, mikrohistorier, noisemusik, guttural ljudpoesi och collage. Verket både refererar till den svenska sextiotalstraditionen och överskrider den.  Urpremiären för denna långa komposition var på Södra Teatern under Art’s birthday party 2013 och kommer att presenteras i ett utökat format.

Pär Thörn - röst
Ida Lundén - synth/sampler elektronik

 http://www.idalunden.se

http://www.skovdenyheter.se/artikel/22031/halla-dar-ida-lunden

 

Med stöd ifrån RANKs turnénätverk Interaktion

Posted in Artister, Program | Comments closed