18/9 Ensemble Makadam med Ann Rosén på Västerås Konserthus

ensemble_makadam
Ensemble Makadam

Konsertlokal: Västerås Konserthus, Lilla salen, 19.00, entré 50kr

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck. Ensemblen samarbetar med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

Ann Rosén (Syntjuntan) använder en metod att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer där musikerna, genom rörelser som sträcker och släpper  pänningen i materialet, styr ljudfiler och processer som hon arbetar med i datorprogrammet Max/MSP. Verket uruppförs våren 2014 och konserten inleds med en avdelning där vi klipper och klistrar i verk av Franz Schubert och hamnar i ett ”Schubert-bad”

Syntjuntan

Medverkande
Sara Sjödahl – piano, dragspel
Anna Lindal – violin
Elsbeth Bergh – viola
Kristina Lindgård – cello,

Ann Rosén – elektronik/komposition

FranzSchubertC1821
Franz Schubert

Anna Lindal har studerat för Sven Karpe i Stockholm och för Aida Stucki i Schweiz. Hon medverkade länge i den fransksvenska stråktrion Trio des Lyres som profilerade sig med spännande programkombinationer vid konserter över hela Europa. Åren 1983-2001 var hon konsertmästare i Stockholms Filharmoniska Orkester. 2002 fick hon en gästprofessur vid Kungliga Musikhögskolan med övergripande ämnesansvar för stråkinstitutionen och 2006 blev hon utsedd till prorektor på. Sedan 2008 är hon dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.
Det egna konserterandet har ingalunda lagts på hyllan. På senare tid har hon varit solist i Anders Hillborgs violinkonsert med Bergens Filharmoniska Orkester, i Marie Samuelssons violinkonsert med Kungliga Filharmonin och i Alban Bergs violinkonsert och Unsuk Chins violinkonsert med Norrlandsoperans Symfoniorkester. Hon har framfört och spelat in många verk ur den nutida repertoaren och flera tonsättare har skrivit verk direkt för henne.
Anders Hillborgs violinkonsert finns på CD (på Ondine) med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen.
Utöver allt detta är Anna en förträfflig fri improvisationsmusiker.

Elsbeth Bergh kommer från Vargön och studerade vid Örebro musikpedagogiska institut. Hon studerade vidare i Köpenhamn och flyttade sedan till Stockholm där hon under många år spelade i Radioorkestern. Hon har medverkat vid ett flertal cd-inspelningar med Gotlandskvartetten och senare Sonanza- ensemblen för nutida musik, som hon blev medlem i 1987. Sonanza fick 2009 års Grammis i genren klassisk musik.
Elsbeth har ett varmt intresse för teater och har medverkat som musiker i uppsättningar på Orionteatern och Jordcirkus. Sedan hon flyttade till Göteborg 1995 har kammarmusiken mer och mer tagit överhanden. Som medlem i Gestaltensemblen har hon framfört en scenisk konsert, ”Café Terezin”, med musik skriven i koncentrationslägret Theresienstadt under andra världskriget. Den har spelats i Stenhammarsalen återkommande sedan 1998 som en del av Göteborgs konserthus ungdomssatsning. Barockmusiken ägnar hon sig åt så mycket som möjligt, både med Corona Artis och med den nystartade ensemblen Karlsson Barock.

Kristina Lindgård är en jämtländsk cellist som efter studier i Stockholm jobbade i Musik i Västs ensemble Corona Artis mellan åren 1992-2006.
Tillsammans med dem har hon gjort många konserter, med bl.a Dan Laurin och Andrew Manze, runt om i Sverige men även på Grönland och Ostindiefararen i Cadiz.
Hon har turnerat med Concerto copenhagen och Drottninholms barockensemble.och spelat flertal operor på Drottningholm.
Här i Göteborg så ligger just nu Karlsson barock varmt om hjärtat. Operasällskapet Utomjordiska är också en given favorit.
Kristina spelar gärna nyskriven musik. Under hösten 2010 var hon med i en uppsättning med Gagego!

Sara Sjödahl är utbildad på musikhögskolorna i Malmö och Göteborg. Hon har medverkat i gränsöverskridande projekt som den sceniska konserten “café Terezin” på Göteborgs Konserthus, “Accordance” med Dansgruppen Rytmbá” och Ika Nord i Riksteaterns regi. Hon spelar kammarmusik med medlemmar ur Göteborgssymfonikerna i olika konstellationer och har arbetat på Musikhögskolan i Göteborg som lärare i musikalisk instudering. Hon har arbetat tillsammans med professor Gunilla Gårdfeldt i hennes forskningsprojekt som pianist och musikaliskt ansvarig. I Musik i Västs regi har hon turnerat, initierat och satt upp en mängd olika musikföreställningar för barn. Hon är medlem i kabarégruppen Tappra mödrars kapell som framför eget material. Högt och lågt eller som hon presenteras som medlem i Tappra mödrars kapell… klassisk pianist med dragning åt det lössläppta spelet som har slagit an tangenterna på både finkulturens konserthus och suspekta syltor.

Ann Rosén ursprungligen utbildad som skulptör på Konstfack har varit verksam som ljudkonstnär och tonsättare sedan 90 talet. De senaste åren har komponerandet tagit större fokus oftast i kombination till egentillverkade elektroniska musikinstrument. Hon är på senare tid också känd i projektet syntjuntan som 2013 fick manifestpriset för bästa experimentella skiva.
I Ann Roséns ljudvärld är olika ljud som knaster, sprak ,brus och elektroniska artifakter vanligt förekommande, men också rumsliga landskap som tillkommer via olika programmeringar och synteser som skapas i realtid. Många gånger finns visuella inslag av design, apparatur och material innovativt integrerat i hennes framföranden.

http://www.reverbnation.com/ensemblemakadam

http://www.annrosen.se 

 

 

Posted in Program | Comments closed

20/9 Kulturnatten – Nya Perspektiv i Box 2 17.30-23.00

17.40 -18.50 Musikskapande med Thymeshift Electronix

vastmanlandms_logga vektor black    i samarbete med Västmanlansmusiken

Screen Shot 2013-11-15 at 7.27.54 PM

Prova på att skapa musik via dator/iPad tillsammans med liveband.

Inga förkunskaper behövs!

Thymeshift elektronix består av:

Thomas Gunillasson – gitarr, laptop, Ipad
Johan Björklund – trummor, Ipad
Thomas Backman – saxofon, synt, Ipad

 

19.10-20.00 Armand Gutheim med ensemble.

Armand-2011-102

Tonsättare/allkonstnär Armand Gutheim framför verk ifrån sin experimentella sida

http://www.armandgutheim.com/

20.15-20.50 Robotpushkey

robotpusjkey-web

Med ett antal hemmabyggen, kontaktmikrofoner och en uppsjö elektroniska tricks så får du en susning om förhållningssättet.
Ljupa basgångar, rumslika knäckande miljöer, exalterade sci-fi-landskap.

Robotpushkey släppte en singel i juli detta år:

“..The single is full of old school blip bloppery, static and crunchiness. The combination of which creates a lovely echoey chamber of sound that clangs and rattles along like an old freight train. Cranking up the anti, distorted synths are added to the mix bringing a new level of texture to the chaos. This might sound like there is nothing holding the piece together but the simple yet solid bass lines and drums keep the whole thing pounding along steady and strong..”
William Riever / fracturezine >>>

http://www.dogblessyourart.com/

21.10-21.50 Martin Herterich

martin-herterich

Ett välkommet återbesök på Nya Perspektivs scen!!
Med ett antal olika skivor och kritikerrosade framträdanden gör han en solokonsert i sitt eget namn.

https://soundcloud.com/martinherterich

 

ca 22.10-23.00 Düsseldorf by Night (DbN)

Dusseldorf-by-night2

DbN använder gamla upphittade kassettband som utgångspunkt för sin musik. Kassettbanden samplas, processas och manipuleras och obskyra rytmer och ljudlandskap växer fram genom live–‐improvisation.  De kassettband som används samlas in från just den stad eller plats där konserten sker.
Publiken inbjuds att vara delaktig genom att bidra med sina egna kassettband för användning direkt i konserten!

Mystiska och spöklika ambient-atmosfärer skapar miljöer där olika kassettbands (med publikens medtagna band) fragment integreras i liveframträdandet. Tankar om minnen, fragment och historia blir tydliga men ocskå hur gränser mellan olika upplevleser suddas ut och blandas i en social väv av antydningar och närmanden.

http://www.dusseldorfbynight.com/

http://createdigitalmusic.com/2014/01/dbn-keeps-2014-weird-experimental-music-made-found-tapes/

 

 

 

Posted in Program | Comments closed

Nya Perspektiv / Thymeshift Elektronix under inspirationsdagen “Digital Arena”

Ditigal Arena-3299857_1200_675

Den 3 Juni deltog Johan Björklund som representant för Nya Perspektiv / Thymeshift Elektronix under inspirationsdagen “Digital Arena” på Aros Kongresscenter i Västerås.
Under dagen presenterades vårt workshop-projekt “Öppna öron” för deltagarna som kom från skolvärlden i Västerås (från förskola till högskola) men också från näringslivet (t.ex Microsoft och Bombardier).
Presentationen togs emot mycket väl och väckte frågor både under presentationen, men även informellt under lunch och kaffepaus.
Johan deltog även i en workshop där de medverkade fick samverka och diskutera om digitala hjälpmedel i skolan och samhället.

Info om dagen från arrangören:
Västerås skolverksamheter är en av de ledande kommunerna inom det digitala lärandet. Många lärare har utvecklat nya arbetssätt som främjar elevers lärande.
För att fler ska kunna ta del av dessa arbetssätt behöver vi hitta nya former för att dela och sprida goda exempel.
Vi har nu startat ett utvecklingsprojekt med stöd från Vinnova med syfte att skapa en digital arena där vi vill samla den främsta pedagogiken.
Vi bjuder nu in aktörer från Sveriges kommuner och landsting, skola, högskola, näringsliv och föreningsliv till ett första inspirationsmöte.
Syftet med mötet är att samla erfarenheter och visioner som kan ligga till grund för vår behovsinventering.

mer info om Digital Arena >>>

 

Posted in Projekt, Utbildning | Comments closed

24/4 Trophies (ITA,JPN,AUS)

24/4 Trophies

trophies-IMAGE5

Det är ingen tvekan om att den italienskfödde röstmusikern Alessandro Bosetti står för ett eget genuint uttryck inom den nutida musiken idag, då kanske främst inom improvisationsscenen, men även inom ett större område såsom poesi och konstmusik. Kanske beror det starka uttycket av dess genrelöshet som bryter sig ut och låter sig vara nyskapande. I hans grupp Trophies medverkar den japanske gitarristen och samisenvirtuosen Kenta Nagai som på ett precist sätt skapar en harmoni med de tal-formationer som Bosetti konstruerar. Med Tony Bucks pulserande och texturella trumspel uppkommer ett samspel med de loopbaserade ordfragmenten. Tony Bucks tillhör en av de främsta trumslagarna idag medverkande i grupper som the Necks och i samarbeten t.ex. med John Zorn, The Ex osv.

Alessandro Bosetti – voice/electronics (ITA – GER)
Kenta Nagai – guitar, fretless guitar (JPN – USA)
Tony Buck – drums (AUS)

” … In the work of composer Alessandro Bosetti, the gap between music and speech gets a lot smaller. Both in his solo music and with his trio Trophies, he explores what he calls “repetitive speech-loop forms.” Frequently, this involves him recording people either reading lines or speaking extemporaneously, then transposing the recordings into written music. Often, Bosetti then speaks the same words himself in conjunction with that music. On his latest solo CD Royals and Trophies’ new album Become Objects of Daily Use (both released by Polish label Monotype), he constantly questions the roles of music and speech: whether they convey literal meaning, act as pure sound, or do something in between … Marc Masters – Pitchfork >>>

What Alessandro Bosetti is doing is truly new—and in an era of revisionism, that’s saying quite a lot. Kurt Gottschalk >>>

Jag vet inte om jag har uttryckt mig tydligt eller ens tänkt ordentligt, då jag följt mina rysningar längs ryggraden ner i ryggbastet, då skivan snurrat. På ett egenartat sätt har avantgarde och tradition, impro och melodi smält bort för att på detta sätt återuppstå. Och stundtals blir jag så hänförd att jag reser mig upp och utropar: Lazarus! Men besinnar mig genast, eftersom jag därmed blivit precis så pretto, som jag inte tyckte orden skulle vara. Återuppståndelse hör till religionens värld. Det här är större! Fan, nu är jag där igen!! Strunt i religionen och antiteserna – det här är skitbra. Kort och gott. Punkt!!
Thomas Millroth om Throphies senaste skiva >>>

http://www.melgun.net

http://tony-buck.com

Kenta Nagi (youtube)

Posted in Program | Comments closed