Vintern 2018 står en helt ny ensemble på den svenska konstmusikscenen!
Ensemblens sammansättning består av musiker som i olika konstellationer arbetat i duoformer och musiker som väl känner till varandra men aldrig spelat tillsammans. Gemensamt för dem alla är att de under många år visat prov på högkvalitativa framföranden på den nationella så väl som internationella scenen.
Ensemble GAHLMM är under hösten 2018 i slutfasen att sammanställa en spännande repertoar. Repertoaren inbegriper ett stort omfång inom den nutida konstmusiken såsom kammarmusik till improvisation och elektronik. Tonsättare som är medlemmar i Föreningen Svenska Tonsättare (FST) har under året skrivit verk för denna ensemble i och med att FST fyller 100 år . Det råder inget tvivel om att det blir spektakulärt och en av den skandinaviska vinterkylans stora händelser!
ENSEMBLE GAHLMM
MY HELLGREN bor i Göteborg och arbetar som cellist i många olika sammanhang. Hon är som mest aktiv inom den nutida konstmusiken och är medlem i Curious Chamber Players, ensemble Mimitabu och text/ljud trion MonoMono. Hon anlitas även av andra ensembler som t.ex. Gageego! och danska Scenatet. Hellgren samarbetar gärna med tonsättare och har uruppfört solo och kammarmusikstycken. Hon har tilldelats arbetsstipendier från Konstnärsnämnden, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. My är utbildad på Det Kongelige Danske Musik-konservatorium i Köpenhamn samt på HSM i Göteborg.
GEORGE KENTROS
Svensk-amerikansk violinist utbildad vid Yale University och Mannes School of Music i USA samt på Musikhögskolan i Stockholm. Han har under hela sin karriär specialiserat sig på den allra nyaste konstmusiken, främst med kvartetten pärlor för svin som han grundade 1995 och duon There are no more four seasons, som bildades 2004 och vars debut-CD kallades för en av decenniets 10 främsta klassiska inspel-ningar av DN. Hittills har han hunnit beställa och uruppföra fler än 150 verk av tonsättare från 20 länder och framträtt som solist, kammarmu-siker och skådespelare runtom i Europa samt i USA, Japan, Kanada och Centralamerika. Han grundade även avantgardeklubben SEKT, som var stilbildande inom den svenska alternativa blandkonstscenen och som nu har funnits i 19 år.
HENRIK OLSSON
Från bruksorten Kyrkhult i Blekinge, har studerat improvisation och klassiskt slagverk vid Göte-borgs Musikhögskola med mastersexamen 2001. Olsson ingår till och från i olika samarbetsprojekt; senast som kompositör och musiker i Francesco Scavettas dansföreställning Lost Accidentally och som Foley vid stumfilms-visningar tillsammans med Matti Bye Ensemble på bl. a San Francisco Silent Film Festival, Göteborgs Filmfestival, Kalbjärga Filmfestival på Fårö. Han rör sig fritt mellan improviserad och noterad musik, där nästintill ohörbara akustiska ljudkällor eller friktioner lyfts fram med hjälp av piezoelement. Senaste åren har han turnerat och gästspelat på festivaler i Ryssland, Japan, USA, Kuba, Libanon samt hela Europa från Svalbard till Aten med musik utgiven på Another Timbre, Häpna, Kning Disk, BombaxBombax, Monotype Records, Sofa med flera.
MATTIAS PETERSSON är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och har diplom i elektroakustisk komposition. Sedan sin examen 2006 har han varit internationellt verksam både som tonsättare och elektron-musiker. Som soloartist har han släppt skivor med sin elektroniska musik på bland annat Moving Furniture Records, iDeal Recordings, Fylkingen Records och Jahr Null Aufnahmen. Han har även skrivit en stor mängd kammar-musik, ett flertal operor och gjort musik till åtta dansföreställningar. Petersson samarbetar med namnkunniga artister och ensembler från olika musikaliska fält och hans musik har spelats både i klubbmiljöer och på impro- och kammamusik-scener över hela världen. Som ena halvan av den hyllade duon There are no more four seas-ons har han tillsammans med violinisten George Kentros omarbetat klassiska verk till ny musik för violin och live-elektronik.
ANNA SVENSDOTTER
Flöjtist baserad i Göteborg. Spelar i flera olika ensembler: 40f (som firar 10-årsjubileum i år), Parkour, Ghost Inside Ghost, Trio Ek/Janson/ Svensdotter och duon Glow med My Hellgren. 2013 släpptes solo-CDn Alpha Waves (SFZ Records) med svensk musik för flöjt och elektronik. 2019 väntar bland annat en duo-turné med Paula Matthusen (US) och teater-projekt med Teater Spira.
LISA ULLÉN är en av landets mest inflytelserika pianister inom den nutida konstmusiken och ofta verksam inom den svenska frijazz- och improvi-sationsscen. Ullén är också internationellt känd som en unik och kompromisslös tonsättare och musiker. Under de senaste decenniet åren har hon släppt över femton album i både eget namn och i olika samarbeten med musiker som Charlotte Hug, Okkyung Lee, Nina de Heney, Mariam Wallentin, Maggie Nicols och turnerat i Europa, USA, Kanada och Japan. Senast har hon släppt trippel-CDn Piano Works för solo piano och vinyl EP:n Sekvenser och Lager med Mot-ståndsorkestern, en komposition för storband som rymmer inte mindre än tre kontrabasister.
Ensemblen framför verken:
Fredrik Gran – Vox terminus (9 min)
Marta Forsberg – To all Frequencies I Can Not sense for Quartet (omarb.) (21 min)
Ida Lundén – Tyskamossarnas sugluft (omarb.) (12 min)
Dror Feiler – Halat at tawari – מצב חרום (5 min)
https://www.facebook.com/dror.feiler/videos/10155633582030807/?t=307
Plats: Västerås Konstmuseum Karlsgatan 2 Hörsalen
Tid: 18.00
Fri entré!
Med speciellt stöd ifrån: