3/12 Kvartetten Pärlor för Svin

Pärlor för svin grundades 1995 och blev snabbt en av Nordens mest framgångsrika och originella ensembler för nutida noterad musik. De har specialiserat sig på att beställa en hel repertoar med korta verk (ca 5 minuter vardera), och har hunnit beställa ett 90-tal verk från 19 länder. Bland tonsättarna som har specialskrivit verk till kvartetten finns namn som Anders Hillborg, Mikael Edlund, Lars Ekström, David Lang, Tristan Murail, Atli Heimir Sveinsson, och Michel van der Aa.

Pärlor för svins avslappnade stil och direkta publiktilltal på konserterna har gjort dem attraktiva för en mängd olika festivaler världen runt. De har spelat på de flesta betydande festivaler för ny musik i Norden och var speciellt inbjudna till ISCMs Världsmusikdagarna i Luxembourg 2000. De har också arbetat med att ta sin musik till en yngre publik genom att spela på olika rockfestivaler i Sverige, bl a Arvikafestivalen. Denna inriktning har också lett till att de grundade den framgångsrika kulturklubben SEKT i Stockholm, som under de sista fem åren på scenen Alcazar vid Nalen har varit en populär mötesplats för en ung publik, och där gruppen regelbundet spelar.

Pärlor för svin har släppt 2 CD på Caprice Records. Deras första, ”the peärls before swïne experience”, fick ett femstjärnigt betyg av den tyska musikjournalen Fonoforum, och deras senaste, ”swïne live!”, föranledde SvD att påstå att gruppen ”vitaliserat svenskt konstmusikliv”. De har också vunnit en mängd priser och utmärkelser, bl a Kristallpriset 2004 och Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris 2005. Tredje fulllängdaren, Debris reassembled, finns på Phono Suecia.

Repertoaren just för denna kväll har särskilt tagits fram med tanke på att ensemblen använder sig av en synth (i stället för piano)!

CN-2013-foto-eric-van-nieuwland220845_small

Sanslöst roligt… visade att den seriösa musiken fortfarande kan vara i högsta grad levande ” GP

“Pärlor för svin är bland det bästa som har hänt den unga svenska musiken.” Camilla Lundberg, Expressen

“Einfach qualitativ gute Musik! Und phantastisch musiziert dazu!” Fonoforum

Sara Hammarström –  flöjter
George Kentros – violin
Mats Olofsson – cello
Mårten Landström – synth

http://www.swinepearl.com/

Klubb 19 serveras från 20-24.00.

Lokal: Slottsgatan 19, Västerås.
Tid: 21.00
Entré: 70 kr, studerande 40kr.
Entré för medlemmar: 50 kr / studerande 20 kr
Medlemsavgift: 20kr/år
Medlemmar som är 18 år eller yngre får alltid fri entré! 

rank_logo_small

Konserten ges med speciellt turnéstöd av RANK