<<<

Ladda ner Programmet som pdf här >>>

se tidigare program
hösten 2007
våren 2007
hösten 2006

Höstprogram 2007

Det här säsongsprogrammet har kommit att domineras av den nya improvisationsmusikens internationella tungviktare: Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Paal Nilssen-Love, Ingebrigt Håker Flaten, Mats Gustafsson, …… Det fruktbara samarbetet med Konstmuseet fortsätter, dels under kulturnatten, dels med två eftermiddagar under allhelgonahelgen. Då framträder Nya Perspektivs unga garde, som nu håller på att etablera sig på den nationella elektronikascenen efter sommarens framträdanden på såväl Norbergfestivalen som Vågformfestivalen i Gävle. Nytt för säsongen är ett skolprojekt i samarbete med Norbergfestivalen, Uruppförandeklubben och Västmanlandsmusiken. Här presenteras ett brett spektrum av nutida konstmusik, med ”final” i Västerås konserthus den 15 oktober. Och i det ordinarie programmet på CuLTUREN finns förstås våra egna improvisatörer Thomas Gunillasson och Erik Oscarsson, som vanligt i nya konstellationer, SR P2 kommer att spela in och sända ett antal konserter, i skrivande stund oklart vilka.

4/9 Brötzmann/Yagi/Nilssen-Love
Tysk - japansk –norsk trio med Michiyo Yagi, koto (21- och 17-strängad), Peter Brötzmann, träblås (saxofoner, tarogato, klarinetter) och Paal Nilssern-Love, trummor. I fria improvisationer skapar trion ett aldrig tidigare hört musikaliskt landskap, så fristående från musikaliska referenser och traditioner som det överhuvudtaget är möjligt.

 

18/9 Free Fall
med Ken Vandermark, saxofoner, klarinett, Håvard Wiik, piano, och Ingebrigt Håker Flaten, kontrabas. Norsk-amerikansk trio med tre välkända Nya Perspektiv- profiler, ursprungligen inspirerad av Jimmy Giuffre´s klassiska kammarjazzgrupp med Paul Bley och Steve Swallow. Trion har under de år den existerat utvecklat en helt egen musik i såväl kompositioner som fria improvisationer.

 

25/9 Comet
Nybildad svensk-finsk kvartett med Esa Pietilä, saxofon, Jarkko Hakala – trumpet, Filip Augustson – bas, Tuomas Ojala – trummor. Frisk och energifylld jazz, vars rötter sträcker sig från Finlands nationalepos Kalevala till dagens fria improvisationsmusik.

 

2/10 Laboratory Field
med David Stackenäs, gitarrer, och Ingar Zach, slagverk. Fem akustiska gitarrer ligger på golvet, runt om i rummet, Med hjälp av olika prepareringar, och tillsammans med en bastrumma, gongar och små elektroniska hjälpmedel, skapas ett dröjande landskap, rikt på övertoner och i konstant utveckling och interferens. Man vill skapa ett tillstånd, som på ytan kan upplevas som statiskt, men som vid närmare lyssning innehåller lager på lager av detaljer i konstant förändring.

 

15/10 kl. 13 – 15: Skolkonsert i Konserthusets lilla sal “Möt den nya musiken!” representerad av Norbergfestivalen (Mattias Petersson, elektronika), Nya Perspektiv (Lisa Ullens kvartett, improvisationsmusik) och Uruppförandeklubben (Eva Sidén, piano, noterad musik). Fri entré.

30/10 Wildbirds & Peacedrums
med Mariam Wallentin och Andreas Werliin, bygger sin musik på sång och slagverk, och låter den expandera och brytas ned med hjälp av en mängd små instrument och diverse elektronik. Allt resulterar i samlade ljudpaket, invirade i spirituell pop, fri blues och soul.
Med sitt råa sound hittar de flöde och energi genom text och rytm. Duon balanserar emellan det klara och det skitiga och är med sin unika pulspoesi ett av de mest spännande banden inom den nya musiken i Sverige.

 

3-4/11 Nya Perspektiv på Konstmuséet
Nya Perspektivs unga garde visar upp kombinationer av ljud- och bildkonst. Tid: 13 – 17. Fri entré.
Martin Herterich, Militant Fields/The Lads, I of the Mourning, Thomas Toivonen trio, Doglife, Thomas Gunillasson &VJ BabyFace, Spellista här >>

 

6/11 Trio BraamDeJoodeVachter
med Michiel Braam, piano, Wilbert de Joode, kontrabas, och Michael Vatcher, trummor, tre av Hollands mest framstående företrädare fär den nutida improvisationsmusiken. Denna väl samspelta trios musik har en spännvidd från subtil lyrik till explosiv energi, och det enda den har gemensamt med jazzens klassiska pianotrio är sättningen.

13/11 Lemur
består av fyra centrala aktörer inom den norska experimentella musiken, Bjørnar Habbestad, flöjter, Hild Sofie Tafjord, horn, Lene Grenager, cello, och Michael Francis Duch, kontrabas. Musiken kan beskrivas som akustisk improvisationsmusik utan genrebegränsningar.

 

15/11 Re:generation
En helkväll kring dansföreställningen”On Three” av koreografen Rasmus Ölme och musik av Jean-Louis Huhta. Kvällen innehåller, förutom dansföreställningen, också film och installationer. Den avslutas med att Jean-Louis Huhta framträder som DJ. I samarbete med bl a Västmanlandsmusiken. Tid: 18 – 23
Entré: 100 kr för alla. Program >>>

 

20/11 Lawn Penguin
med Thomas Gunillasson, gitarr, elektronik, Johan Björklund, trummor, elektronik, Martin Holmlund, elbas, elektronik, och Mathias Bäckström, saxofon, klarinett. Gruppens musik kombinerar popens och rockens starka melodier, jazzens äventyrlighet och energi samt elektronikans ljudlandskap och stämningar.

 

27/11 Erik Oscarsson Trio
Den unge pianisten Erik Oscarsson, som är en återkommande gäst hos Nya Perspektiv, framträder vanligtvis med medlemmar ur den svenska frijazzeliten. Den här gången har han valt två unga medmusikanter från Birka folkhögskola i Östersund, Anna Högberg, saxofon, och Nils Wall, trummor. Fria improvisationer med stämningar från det subtilt lyriska till det mest intensiva högtryck.

 

11/12 Sonore
Saxofontrio med tre av den nutida improvisationsmusikens giganter, Peter Brötzmann, Mats Gustafsson och Ken Vandermark. Alla tre är återkommande gäster hos Nya Perspektiv, varför presentation är överflödig.

 

Lokal: då inget annat anges: CuLTUREN, Sintervägen 6,Kopparlunden
Västerås

[Karta, Eniro]

[Karta, Michelin]

Tid: då inget annat anges: 19.00

Entré: då inget annat anges: 80 kr, studerande 20 kr